حرف دل بورسی ها با بخش خصوصی چیست؟
به گزارش مجله سامی، خبرگزاری خبرنگاران- روز یکشنبه اعضای کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران میزبان رییس سازمان بورس و اوراق بهادار و مدیرعامل فرابورس به صرف صبحانه کاری بودند. حاضران در این نشست نگاهی به چالش هایی که این روزها شرایط بازار سرمایه کشور را دگرگون کرده انداختند و ضمن ارائه پیشنهاداتی بر تشکیل کمیته ای مشترک بین اتاق ایران و سازمان بورس به منظور انجام طرح های مطالعاتی و یافتن راهکارهای منطقی برای این بازار، تاکید کردند.
به گزارش خبرنگاران، رییس سازمان بورس در نشست هم اندیشی با اعضا، دامنه نوسان را همان قیمت گذاری دستوری دانست و تاکید کرد این محدودیت نمی گذارد بازار در جهت عرضه و تقاضا و بدون دخالت های دستوری جهت و راه خود را پیدا کند. وی وعده داد تا پایان سال اقداماتی در حوزه دامنه نوسان اما به شکل تدریجی انجام خواهد شد. تقویت روابط سازمان با اعضای کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران، انتقاد به فرمول مشخص نرخ گاز صنایع، عدم نیاز بازار سهام به حمایت های پولی، تاکید بر لزوم سجامی شدن همه شرکت ها و تاکید بر عدم دخالت دولت در بورس از دیگر محورهای صحبت های عشقی در نشست روز گذشته بود.
تشریفات در بورس را کاهش دهید
مجتبی کاروان، رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران اولین سخنران نشست کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران بود که بر لزوم ارائه دوره های آموزشی در حوزه بورس، تاکید کرد و در عین حال خواستار تسریع پذیرش شرکت ها در این بازار شد. این فعال مالی همچنین کاهش تشریفات در افزایش سرمایه شرکت ها را مورد تاکید قرار داد و از اینکه امکان اعتبارسنجی شرکت ها در شبکه بانکی و بورسی وجود ندارد، اظهار تاسف کرد. او گفت که این مساله موجب بروز مسائلی شده است و درخواست کرد این معضل باید هرچه سریع تر رفع شوند.
در بورس دخالت نکنید
محسن حاجی بابا، نایب رییس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران هم سخنران بعدی بود که به بیان نظرات خود درباره شرایط بازار سرمایه پرداخت. او بر ضرورت تداوم تعاملات دوطرفه بین بخش خصوصی و سازمان بورس تاکید کرد و پیامدهای بی توجهی به این موضوع را ابلاغ 37بخشنامه ظرف سه سال در حو زه بانکی دانست و از آن به عنوان یک فاجعه یاد کرد. عدم دخالت دولت در بورس خواسته دیگری بود که از سوی این عضو هیات کنندگان اتاق ایران مطرح شد. به باور او اگر سطح دخالت ها کاهش پیدا کند، سطح شفافیت در بورس نیز بیشتر می شود و موجب بالا رفتن مقدار اعتماد مردم به این بازار خواهد شد.
لزوم اصلاح فرمول معیوب شاخص بورس
در پی آنچه در این نشست مطرح شد، کمیته بورس کمیسیون بازار پول و سرمایه پیشنهادی را مبنی بر تشکیل کمیته ای مشترک به منظور انجام کارهای مطالعاتی برای تعریف شاخص کل و اصلاح آن به صورت دقیق و بر اساس معیارهای کارشناسی شده، مطرح نمود. همچنین پیشنهاد شد تا سازمان بورس، سامانه شفافیت تصمیمات دولتی را تشکیل دهد و کلیه دستگاه های دولت را موظف کند تا تصمیمات و سیاست های ابلاغی خود را در این سامانه افشا کنند تا فعالان بازار آن را تحلیل کرده و بر اساس آن تصمیم بگیرند.
بورس؛ موتور محرک اقتصاد
بعد از اینکه اعضای کمیسیون و کارشناسان بازار سرمایه به بیان دیدگاه ها و انتقادهای خود از این بازار پرداختند، نوبت به رییس سازمان بورس و اوراق بهادار رسید. مجید عشقی با بیان اینکه بازار سرمایه موتورمحرک هر کشوری است از لزوم تقویت روابط سازمان با اعضای کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق ایران سخن گفت و توضیح داد: امروز همه مردم کشور در این بازار منفعت دارند و در این بین سازمان بورس به تنهایی نمی تواند جوابگوی همه نیازها باشد، بنابراین باید به کمک همه ذی نفعان به خصوص بخش خصوصی عدم شفافیت ها را به کم ترین حد ممکن برسانیم.
عشقی ارزش بازار سرمایه را نزدیک 6200 هزار میلیارد تومان مطرح کرد و اضافه نمود: این تقریبا بزرگ ترین عددی است که در اقتصاد کشور وجود دارد و سیستم بانکی و نقدینگی هیچکدام به این عدد نمی رسد. رقمی که می تواند موتور سودسازی و ایجاد اشتغال در کشور باشد، بنابراین الان به هیچ وجه نمی توان بازار سرمایه را به حاشیه راند و در تصمیمات در نظر نگرفت.
دغدغه امروز و دیروز بورسی ها
در ادامه این نشست، فرهنگ قراگوزلو کارشناس حوزه بازار سرمایه نرخ گاز را مهم ترین چالش بورسی ها مطرح کرد و گفت: فرمول نرخ گاز در ایران باید مانند کشورهایی که دارای ذخایر گاز هستند در منطقه محاسبه شود و دو کشوری که از منطقه خارج هستند را از فرمول نرخ گذاری باید خارج کرد. وی با تاکید بر اینکه پایان دادن به نرخ گذاری دستوری را خواستار هستیم، گفت: مشخص قیمت با اصل معامله که رضایت دو طرف است، مغایرت دارد.
قراگوزلو اعلام نمود: در مقایسه با بازارهای منطقه، بازار سرمایه ایران شرایط بهتری دارد اما مسائل امروز ناشی از نبود اعتماد است. در بازار سرمایه نتوانستیم اعتماد مردم را جلب کنیم و این وظیفه نهاد ناظر است تا اطمینان را ایجاد کند. وی اضافه نمود: در طرح های نیمه تمام تامین نقدینگی موردنیاز بسیار اهمیت دارد و صندوق پروژه محور را برای تامین نقدینگی این طرح ها پیشنهاد می کنیم و با توجه به حاکمیت اطلاعات در دنیا که اقتصاد را قابل پیش بینی می کند خواستار ایجاد رویه هایی هستیم که به کمک اطلاعات موردنیاز موجود در بورس اقتصاد را پیش بینی کنیم.
بازگشایی تدریجی دامنه نوسان تا پایان سال
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بعد از بیان مقدمه ای به یکی از معضل های مهم بازار سرمایه یعنی دامنه نوسان اشاره کرد و خبر از رفع تدریجی آن تا پایان سال داد. عشقی گفت: در سازمان بورس به این جمع بندی رسیده ایم که تا پایان سال بتوانیم دامنه نوسان را به تدریج بازکنیم. در ادامه با بازخوردی که از اثرات آن می گیریم برای دوره های بعدی تصمیم گیری خواهیم کرد. بورس روی دامنه نوسان حساسیت دارد اما حتما تا پایان سال این برنامه را اجرایی می کنیم.
او در ادامه به ابهاماتی که در بازار وجود دارد اشاره کرد و گفت: چند ابهام جدی در رابطه با بازار سرمایه وجود دارد که یکی از آنها مذاکرات هسته ای و موضوع دیگر بودجه سال آینده است که تا دو ، سه هفته دیگر با رفع این ابهامات آسان تر می توان درباره بازار سهام و اقدامات لازم برای آن تصمیم گیری کرد.
رفع انحصار صدور مجوز
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه بر توسعه نهادهای مالی بازار تاکید کرد و برنامه های سازمان برای اجرای این مهم را توضیح داد و گفت: برای توسعه نهادهای مالی طی 6 ماه گذشته، 6 مجوز کار گزاری صادر شده است. این در حالی است که 12 سال هیچ مجوزی برای تاسیس کار گزاری صادر نشده بود، ضمن آنکه تا پایان سال جاری با پایان دادن به صف های تشکیل شده، شرکت های دارای صلاحیت مجوز کار گزاری دریافت خواهند کرد.
به گفته عشقی تا به امروز به 7 شرکت سبدگران مجوز داده شده و برای شرکت های مشاور سرمایه گذاری و شرکت های تامین سرمایه گذاری نیز آمادگی صدور مجوز وجود دارد. او اظهار کرد: درخصوص شرکت های تامین سرمایه نیز به یک شرکت قبلا مجوز داده شده و پرونده بقیه شرکت ها در حال تکمیل است که به محض تکمیل مجوزهای صادر شده کار خود را آغاز خواهند کرد.
بازار سرمایه نیاز به حمایت ندارد
عشقی در بخش دیگری از صحبت هایش با بیان اینکه بازار سرمایه به هیچ حمایتی نیاز ندارد، گفت: توان سودآوری شرکت ها وجود دارد اما آنچه که بازار سرمایه را آزار می دهد تصمیماتی است که سودآوری شرکت ها را تهدید می کند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار با تاکید بر اینکه باید به تصمیم گیرندگان گفت که تضعیف سودآوری شرکت ها نه تنها به نفع دولت نیست بلکه ارزش دارایی های دولت را نیز کاهش می دهد توضیح داد: اگرچه ممکن است در ابتدا 30 هزار میلیارد تومان از محل مالیات و افزایش نرخ گاز به دولت برسد اما 300 هزار میلیارد تومان دارایی دولت در نتیجه این تصمیم کوچکتر می شود.
او ادامه داد: از همه دستگاه های دولتی از جمله شورای رقابت و وزارت صنعت که با شرکت ها در ارتباطند و تصمیم گیری می کنند، درخواست کرده ایم که اطلاعات خود را ارسال کنند و این اطلاعات موجود است و آن را به سامانه های بورس وصل می کنیم تا افراد دخیل در آن تصمیمات را شناسایی کنیم.
عشقی ضمن ابراز خرسندی از تعامل و هم فکری با بخش خصوصی اضافه نمود: امیدواریم به کمک این مذاکرات، با شناسایی مسائل برای آنها راه حل های دقیق و جامع پیدا کنیم.
لزوم توسعه نهادهای مالی
صحبت های رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بخش دیگری هم داشت که در بین خبرنگاران بود. او در حاشیه نشست کمیسیون بازار پول و سرمایه در اتاق بازرگانی ایران در جمع خبرنگاران بار دیگر بر توسعه نهادهای مالی بازار تاکید کرد و گفت: سازمان بورس درخصوص توسعه نهادهای مالی برنامه دارد به طوری که نهادهای مالی که در بازار سهم دارند و ارائه خدمت می کنند، از قبیل شرکت های کار گزاری و شرکت های سبدگردانی و شرکت های ارائه دهنده خدمات IT را توسعه خواهیم داد.
نوسان ذات شاخص بورس است
عشقی در رابطه با تاثیرات مذاکرات هسته ای و بودجه بر روی نوسانات بازار هم با اظهار اینکه نوسان شاخص بورس ذاتی است و همیشه بالا و پایین می رود گفت: دغدغه اصلی سازمان بورس بالا و پایین رفتن شاخص نیست، بلکه این است که سودآوری شرکت ها ادامه یابد. افزایش سودآوری شرکت ها هم در کوتاه مدت امکان پذیر نیست. تصمیمات است که بر قیمت ها اثرگذار است و ما می خواهیم به این اطمینان برسیم که سودآوری شرکت ها از محل تصمیماتی که گرفته می شود نوسان زیادی پیدا نکند.
او در پاسخ به سوالی درباره اینکه شاخص های بورس تا چه زمان در کانال نزولی قرار خواهد داشت، گفت: زمان دادن برای این نوسان ها صحیح نیست ولی به صورت کلی می گویم وقتی ابهام ها رفع شود، یعنی بودجه تصویب شود، بازار شرایط خاص خودش را به دست خواهد آورد و تعادل می یابد.
استقبال از تشکیل کانون سهامداران حقیقی
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در رابطه با علت عدم تشکیل کانون سهامداران حقیقی گفت: در این رابطه مسئله ای وجود ندارد. تشکیل کانون سهامداران حقیقی تا جاهایی پیش رفته است و اساسنامه به صورت اولیه آماده شده، ما نیز این آمادگی را داریم تا اگر کسانی درخواست بدهند که کانون سهامداران حقیقی تشکیل شود آن را بررسی کنیم. اساسنامه را بر روی سایت سازمان قرار دهیم تا افرادی که می توانند نظر بدهند. از نظر سازمان مسئله ای در این رابطه وجود ندارد و حتی از تشکیل کانون سهامداران حقیقی استقبال می کنیم.
حمایت صحیح از بورس
عشقی در پاسخ به سوال دیگری درباره حمایت ها از بورس اظهار کرد: حمایت از بورس این گونه نیست که دولت به صورت مستقیم پول تزریق کند. تصمیماتی که درخصوص صنایع و شرکت ها گرفته می شود اگر منطقی باشد شرکت ها سودآوری خواهند داشت و به این ترتیب هیچ نیازی به حمایت ندارند. تصمیماتی که هفته گذشته درخصوص اصلاح برخی موارد مطرح شده در لایحه بودجه، داده شده بود و برخی پیشنهاداتی که در دست دولت است، به افزایش نسبی شفافیت شرکت ها انجامید و ریسک افزایش یکباره هزینه در شرکت ها کنترل کرد.
او تاکید کرد: قطعا ایجاد اعتماد زمانبر است اما با شفاف سازی این متغیرها از جمله بهای تمام شده بنگاه ها، شرایط شرکت ها به نحوی است که سهامداران را جذب کند و بازار را به تعادل برساند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در بخش دیگری از صحبت هایش درباره بسته حمایتی دولت از بازار سرمایه توضیح داد و گفت: پیشنهادات مطرح شده در این بسته دهگانه آنچنان نیست که هزینه ای را به اقتصاد تحمیل کند. یکی از آنها بحث خوراک است؛ خوراک 30سنتی برای هیچ صنعتی در هیچ جای دنیا قابل قبول نیست. در کشور ما نیز نرخ گاز همیشه کمتر از 14 سنت بوده است. این افزایش نرخ، علت مالی ندارد بلکه سیاسی است و خود وزارت نفت هم قبول دارد که این نرخ قابل توجیه نیست و قرار بود به صورت موقت انجام شود. هرچند چندین ماه طول کشیده است اما فرمول مشخص نرخ گاز در دست اصلاح است و باید پیشنهادهای اتاق ایران را دریافت کنیم.
اجباری شدن پرداخت سود سهام از طریق سجام
عشقی همچنین در پاسخ به این سوال که چه زمانی سود شرکت های بورسی به طور کامل از طریق سجام پرداخت می شود، گفت: در سال1400 تقریبا 280شرکت سود خود را از طریق سجام پرداخت کرده یا در حال پرداخت هستند، در واقع می توان گفت بیش از نیمی از شرکت ها در سال جاری سود را از طریق سجام به سهامداران پرداخت کرده اند.
او تاکید کرد که در سال آینده تمام شرکت ها ملزم هستند که سود سهامداران را از طریق سجام پرداخت کنند و در غیر این صورت بر اساس آیین نامه انضباطی با آنها برخورد خواهد شد.
عشقی اضافه نمود: در این مورد در سال آینده کوتاه نخواهیم آمد زیرا سهامداران نباید برای دریافت سود اندک، متحمل هزینه و افتتاح حساب های متعدد در بانک ها شوند، بنابراین پرداخت سود از طریق سجام به سهامداران از سال آینده اجباری است.
از سود سهام عدالت چه خبر؟
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار همچنین در مورد سود سهام عدالت در سال99 گفت: هفته آینده شورای عالی بورس تشکیل خواهد شد و در این شورا در مورد چگونگی پرداخت سود سهام عدالت تصمیم گیری خواهیم کرد و این موضوع مشخص تکلیف می شود. به گفته او با توجه به محاسبات اجرا شده سود سهام عدالت در سال99 بین 500 تا 600 هزار تومان است اما باید نهایی شود.
استفاده از بلاک چین در بورس پرریسک است
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار درباره استفاده از تکنولوژی بلاک چین و رمرزارزها در بازار سرمایه نیز گفت: ریسک استفاده از این تکنولوژی ها در بازار سرمایه هم از نظر بحث احرازهویت و هم از نظر بر گزاری مجامع الکترونیک و هم از نظر نظارت بر بازار بالاست، بنابراین با استفاده از نظرات جمعی سهامداران می توانیم از این تکنولوژی استفاده کنیم و برای اینکه این تکنولوژی در فضای واقعی استفاده شود، حتما باید از طریق فین تک ها در یک فضای آزمایشگاهی توسعه یابد، تست و بعدا استفاده شود.
خودداری از عرضه های روزانه
در بخشی از این نشست میثم فدایی، مدیرعامل فرابورس با بیان این مطلب که از این پس هیچ عرضه ای به صورت یک دفعه آگهی نمی شود، گفت: از این پس یک ماه قبل اعلام می کنیم و از هرگونه عرضه های روزانه دوری خواهیم کرد. او درباره اجرای پروژه های نیمه تمام نیز از آمادگی فرابورس برای تشکیل شرکت - پروژه ها خبر داد.
منبع: خبرگزاری آریا