بازار حیوانات زنده ووهان دوباره باز شد
به گزارش مجله سامی، همزمان با کاهش شیوع کرونا در چین، بازارهای محلی میوه و تره بار و مواد غذایی در این کشور رفته رفته بازگشایی می شوند.
در بازار بزرگ مواد غذایی در شهر ووهان، خاستگاه اصلی کرونا تابلوهایی مبنی بر ممنوعیت فروش حیوانات وحشی و پرندگان زنده دیده می شود و همزمان بلندگوها پیروزی بر کووید 19 را اعلام می کنند.
در مدت قرنطینه طولانی ووهان که تا 8 آوریل (20 فروردین) طول کشید، فروشندگان بازارهای تره بار در این شهر زیان بسیاری دیدند و پس از بازگشایی هم مشتری چندانی ندارند. چند تن از آنها به خبرگزاری فرانسه گفته اند که خبر انتشار ویروس از این بازار درست نیست و مردم بی جهت می ترسند.
جانوران عجیب و غریب دریایی
در بازار بزرگ مواد غذایی ووهان یک بخش هنوز بسته مانده و آن بازار مواد غذای دریایی است؛ جایی که تا پیش از این در آن طیف وسیعی از جانوران وحشی و عجیب و غریب فروخته می شد و گمان می رود خاستگاه اصلی ویروس تاجی شکلی باشد که از حیوانات به انسان سرایت کرده است.
در بیشتر کشورهای آسیایی، بازارهای تره بار محلی مکان های پرطرفداری برای خرید گوشت، سبزیجات و ماهی تازه با قیمت مناسب است، اما در بیشتر آنها فروش حیوانات زنده وجود ندارد.
خبرنگار خبرگزاری فرانسه می گوید در جریان بازدید از سه بازار ووهان در این هفته مواردی از فروش لاک پشت، قورباغه، ماهی و سخت پوستان زنده را مشاهده کرده اما هیچ پرنده و پستاندار زنده ای برای فروش ندیده، زیرا فروش این حیوانات به صورت زنده به دلیل انتقال ویروس به شدت منع شده است.
علاوه بر این، فروشندگان می گویند مجبور شده اند چند بار در روز غرفه های خود را ضد عفونی کنند.
انتقادهای جهانی
بازگشایی بازارهای محلی تره بار در چین در حالی که ویروس کرونا همچنان در جهان یکه تازی می کند، انتقادهای زیادی را در سطح بین المللی برانگیخته است زیرا شواهد نشان می دهد کرونا در اواخر سال گذشته میلادی از غرفه های دستفروشی حیوانات شکار شده زنده در ووهان شروع به انتشار کرده است.
از آن زمان تا به امروز دولت چین فروش حیوانات وحشی را برای استفاده غذایی ممنوع اعلام کرده است.
با این همه فضای جامعه جهانی نسبت به فعالیت بازارهای محلی چین به شدت منفی است و مسئولان رسمی کشورها نیز آشکارا از بازگشایی این بازارها انتقاد می کنند.
اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا تصمیم به بازگشایی بازارهای تره بار ووهان در هفته جاری را تحمل ناپذیر خواند. وی در یک گفتگوی تلویزیونی تأکید کرد: ما باید از جهان در برابر منابع احتمالی شیوع این نوع ویروس ها محافظت کنیم.
آنتونی فاوسی، کارشناس ارشد پزشکی دولت آمریکا نیز در اوایل ماه جاری میلادی به فاکس نیوز گفت که بازارهای تره بار چین باید فوراً تعطیل شود.
دفاع از بازگشایی
با این حال عده ای نیز از بازگشایی این بازارها دفاع کرده اند.
گلوبال تایمز، نشریه دولتی و ناسیونالیست چین روز سه شنبه با دفاع سرسختانه از بازارهای تره بار این کشور، منتقدان بازگشایی این بازارها را افرادی دارای باورهای پیش داورانه خواند و به دلیل طرح درخواست های مسخره برای بستن آنها، به منتقدان حمله کرد.
سازمان جهانی بهداشت نیز با آن که به دولت ها توصیه کرده فروش حیوانات وحشی عجیب و غریب را ممنوع و مقررات ایمنی مواد غذایی را اعمال کنند، خواستار تعطیلی بازارهای تره بار نشده است.
فروشندگان بازار تره بار ووهان طبیعتا از مدافعان سرسخت بازگشایی این بازار هستند. اما بیشتر افرادی که در این بازار در زمینه فروش مواد غذایی فعالیت دارند، به خبرنگار خبرگزاری فرانسه گفته اند که هرگز حیوانات وحشی نمی فروختند.
با این حال در بازار تیان شنگ در همان شهر، دو فروشنده دستگاه آب شیرین کن که حاضر به ذکر نام خود نبودند، به خبرنگار گفتند که به دلیل قوانین جدید مجبور به توقف فروش انواع خاصی از قورباغه ها و لاک پشت ها شده اند.
اندک مشتریان پر و پاقرص بازارهای چینی با وجود شرایط خاص و بحرانی حاضر به انصراف از بازار تره بار نیستند. یکی از آنها به خبرگزاری فرانسه گفته است: این که می گویند بازارهای چین بهداشتی نیستند، درست نیست. مواد آنها همیشه تازه است.
مردم چین به طور سنتی خرید مواد غذایی تازه را به مواد غذایی منجمد یا بسته بندی شده ترجیح می دهند، گرچه در سال های اخیر سوپر مارکت های جدید تلاش کرده اند تا مصرف کنندگان را به سوی مواد بسته بندی شده خود جلب کنند.
به نظر می رسد که سوپرمارکت ها در این رقابت تجاری پیروز بوده اند. طبق تحقیقات موسسه چینی آیمدیا، در سال 2019 اکثریت مردم چینی گفته اند که در مقایسه با سایر انواع فروشگاه های مواد غذایی، ترجیح می دهند از سوپر مارکت ها خرید کنند.
با این حال بیشتر مشتریان سوپرمارکت ها نیز دلیل انتخاب خود را نه مسائل بهداشتی، بلکه تنوع بیشتر در این فروشگاه ها ذکر می کنند.، یورونیوز