بیوتکنولوژی فراگیرترین فناوری سال 2016، فراوری 6 محصول جدید تراریخته در جهان
به گزارش مجله سامی، بر اساس گزارش های دنیای، سطح زیر کشت محصولات تراریخته در دنیا 110 برابر شده است، به گونه ای که از از 1.7 میلیون هکتار در سال 1996 به 185.1 میلیون هکتار در سال 2016 رسید و این افزایش نشان می دهد که فناوری بیوتکنولوژی سریع ترین فناوری پذیرفته شده در سال های اخیر بوده است.
به گزارش خبرنگاران، مؤسسه بین المللی برنامه های خدماتی از بیوتکنولوژی کشاورزی (آیسا) گزارش دنیای سالانه خود را درباره تجاری سازی محصولات زراعی بیوتکنولوژی (گزارش 52) منتشر کرد. این گزارش که بیست و یکمین گزارش از مجموعه گزارش های دنیای درباره بهره مندی و توزیع محصولات تراریخته در سال 2016 است، همچنین داده های تجمعی از سال 1996 (اولین سال تجاری سازی محصولات تراریخته)، شرایط کشورها، رویه های صدور مجوز trends in approval و چشم انداز آینده این فناوری در دنیا و کشورهایی که محصولات تراریخته را فراوری می نمایند، ارائه می دهد.
گزارش آیسا به دلیل اعتبار و دقت آن یکی از پر ارجاع ترین منابع در حوزه زیست فناوری کشاورزی است. آیسا از زمان فراوری تجاری محصولات تراریخته در سال 1996 تنها منبع شاخص در این حوزه تلقی می گردد.
آمار کشت و مصرف محصولات تراریخته در انتهای سال 2016
21 سال بعد از تجاری سازی محصولات تراریخته (سال 1996) تعداد 26 کشور دنیا 185.1 میلیون هکتار از اراضی خود را به زیر کشت محصولات تراریخته بردند که نسبت به سال 2015، 5.4 میلیون هکتار، معادل 3 درصد، افزایش داشت و این در حالی است که سطح زیر کشت این محصولات در انتهای سال 2015 به میزان 179.7 میلیون هکتار بوده است. سال 2016 بیستمین سال افزایش سطح زیر کشت محصولات تراریخته در دنیا بود. به ویژه در طی 12 سال سطح زیر کشت محصولات تراریخته در دنیا رشد دو رقمی داشته است.
در سال 2016 تنوع محصولات تراریخته از 4 محصول عمده ذرت، سویا، پنبه و کلزا فراتر رفت و محصولات تراریخته متنوع تری برای مصرف نمایندگان در سراسر دنیا فراهم شد. چغندر قند، پاپایا، کدو، بادمجان و سیب زمینی محصولات تراریخته جدیدی هستند که در سال 2016 به فراوری تجاری رسیدند و در اختیار مصرف نمایندگان نهاده شد ضمن آنکه در سال 2017 نیز سیب تراریخته به فراوری تجاری خواهد رسید.
علاوه بر آن محصولات تراریخته جدید با هدف سودمندی برای کشاورزان و مصرف نمایندگان فراوری می شوند. برنج طلایی غنی از بتا کاروتن در فیلیپین و بنگلادش در حال آزمایش است، موز تراریخته مقاوم به ویروس bunchy top در اوگاندا، موز تراریخته مقاوم به پژمردگی فوزاریومی و گندم تراریخته مقاوم به بیماری و مقاوم به خشکی که کیفیت روغن و ترکیب دانه آن بهبود یافته است و در استرالیا در حال گذراندن آزمایشات مزرعه ای هستند، گندم زیست توده در انگلستان، دو رقم سیب زمینی مقاوم به بیماری باد زدگی از جمله محصولات اصلی تراریخته فراوری شده است.
سطح زیر کشت محصولات تراریخته در دنیا 110 برابر شده است و از 1.7 میلیون هکتار در سال 1996 به 185.1 میلیون هکتار در سال 2016 رسید. این افزایش منحصر به فرد سطح زیر کشت، فناوری تراریخته را تبدیل به سریع ترین فناوری پذیرفته شده در سال های اخیر نموده است. در طی 21 سال (از سال 1996 تا سال 2016) 2.1 میلیارد هکتار زیر کشت تجاری محصولات تراریخته رفته است. به گونه ای که 185.1 میلیون هکتار در 26 کشور زیر کشت محصولات تراریخته نهاده شده است که از بین آنها 19 کشور درحال توسعه و 7 کشور، صنعتی بودند.
چهار محصول اصلی تراریخته شامل سویا، ذرت، پنبه و کلزا محصولاتی بودند که بیشترین پذیرش را در 26 کشور کشت نماینده محصولات تراریخته داشتند. سویا با 91.4 میلیون هکتار، معادل 50 درصد از کل سطح زیر کشت محصولات تراریخته، بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داد.
فراوری تراریخته در کشورهای آسیایی
محصولات تراریخته ای که در 8 کشور در آسیا و اقیانوسیه فراوری شدند شامل الیاف پنبه، ذرت و کلزا به عنوان خوراک دام و ذرت و بادمجان به عنوان غذای انسان می گردد.
پذیرش این محصولات در سال 2016 متفاوت بود. کشت پنبه تراریخته در هند و چین به شدت تحت تاثیر کاهش قیمت دنیای این محصول نهاده شد. اما پاکستان و میانمار توانستند سطح زیر کشت پنبه خود را حفظ نمایند. سطح زیر کشت ذرت تراریخته در فیلیپین و ویتنام با افزایش تقاضا برای خوراک دام و طیور و شرایط مساعد آب و هوایی افزایش یافت.
در چین، ویتنام، پاکستان و فیلیپین همچنان ظرفیت زیادی برای کشت ذرت تراریخته وجود دارد. همچنین برای پنبه تراریخته ظرفیت زیادی در ویتنام، بنگلادش و فیلیپین وجود دارد. صنایع غذایی در چین برای مطالعه و فراوری سیب زمینی، به عنوان چهارمین غذای اصلی، مجددا ابراز تمایل نموده اند.
ارزش دنیای بازار بذر تراریخته
ارزش دنیای بازار بذر تراریخته در سال 2016 به میزان 15.8 میلیارد دلار برآورد شده است که نسبت به سال گذشته 3 درصد افزایش داشت. در سال 2015 این مقدار 15.3 میلیارد دلار بوده است.
اثر محصولات تراریخته بر امنیت غذایی و تغییرات اقلیمی
محصولات تراریخته از راه های زیر بر امنیت غذایی، توسعه پایدار و تغییرات اقلیمی موثر بوده اند:
افزایش فراوری محصول به مقدار 574 میلیون تن به ارزش 167.8 میلیارد دلار آمریکا در طی سال های 1996 تا 2015 و 75 میلیون تن به ارزش 15.4 میلیارد دلار آمریکا تنها در سال 2015
حفظ تنوع زیستی به وسیله حفظ 174 میلیون هکتار زمین در طی سال های 1996 تا 2015 و 19.4 میلیون هکتار تنها در سال 2015
ذخیره 620 میلیون کیلوگرم ماده موثره آفت کش ها در طی سال های 1996 تا 2015 و 37.4 میلیون کیلوگرم فقط در سال 2015
کاهش استفاده از سموم آفت کش به مقدار 8.1 در صد در طی سال های 1996 تا 2015 و 6.1 درصد تنها در سال 2016
کاهش خارج قسمت اثرات زیست محیطی (EIQ) تا 19 درصد در طی سال های 1996 تا 2015 و 18.4 درصد فقط در سال 2015
کاهش انتشار گاز دی اکسید کربن در سال 2015 تا 26.7 میلیارد کیلوگرم، معادل خروج 11.9 میلیون ماشین از جاده ها به مدت یک سال
یاری به کاهش فقر به وسیله یاری به 18 میلیون خرده کشاورز و خانواده های آنها که در مجموع معادل 65 میلیون نفر بوده است.
آینده محصولات تراریخته؛ تحولات فناوری
با ورود به سومین دهه از تجاری سازی محصولات تراریخته نوآوری های تحول بر انگیزی در حال رخ دادن است که پیش بینی می گردد منجر به انقلابی در توسعه صفات و محصولات تراریخته جدید گردد.
اولین نسل محصولات تراریخته بر صفات موثر بر نهاده ها مانند مقاومت به آفات، ویروس و تحمل به علف کش ها متمرکز بود که به فراوری 574 میلیون تن محصول برای کشاورزان و فراورینمایندگان غذا طی سال های 1996 تا 2015 منجر شد که ارزشی معادل 167.8 میلیارد دلار داشت. این منافع همچنین دسترسی بهتر به غذا و تغذیه سالم را برای 7.4 میلیارد نفر جمعیت دنیا را فراهم ساخت.
نسل دوم محصولات تراریخته شامل ترکیب این صفات در یک محصول و تحمل به کم آبی می گردد. و نسل سوم محصولات تراریخته نیز همزمان با شروع توجه به بهبود تغذیه مصرف نمایندگان بوده است. صفات مورد نظر در این نسل شامل چندین محصول بهبود دهنده سلامت مصرف نماینده مانند سویای دارای اسیدهای چرب امگا-3 می گردد.
همچنین پیش بینی می گردد ابزارهای نوآوری در بیولوژی مولکولی به طور مستمر توسعه می یابد تا کشف ژن های جدیدی که می توانند به فراوانی و دسترسی به غذا و بهبود ترکیبات غذایی یاری نمایند، تسهیل گردد. محصولات تراریخته که هم اکنون در مرحله آزمایش مزرعه قرار دارند و در سال های آینده رهاسازی خواهند شد و این امر نشان دهنده جهت گیری نوآوری ها به سمت صفات مؤثر بر نهاده ها و محصولبرای کشاورزان و مصرف نمایندگان خواهد بود.
منبع: خبرگزاری ایسنا