درمان تبخال لب به روش های خانگی و دارویی

به گزارش مجله سامی، درمان تبخال لب می تواند با استفاده از پماد تبخال و یا گیاهان طبیعی مانند سیر، جعفری و... انجام گیرد. با انواع این پمادها و گیاهان آشنا شوید.

درمان تبخال لب به روش های خانگی و دارویی

تبخال چیست؟

مسئله ای که به صورت زخمی اغلب کوچک، دردناک و پر از مایع در گوشه دهان و روی لب خود را نشان داده و تا زمانی که دوره اش طی گردد معمولاً برای فرد آزاردهنده است و مشکلاتی در زندگی روزمره او ایجاد می کند. تبخال ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس (Herpes Simplex Virus) است و می تواند به سایر نقاط بدن یا سایر افراد سرایت کند. در واقع تبخال یا زخم سرد یکی از رایج ترین زخم هایی است که افراد بسکمک به طور روزمره با آن دست به گریبان هستند.

به طور متوسط طول عمر تبخال بین 7-10 روز بوده و در این دوره به شدت مسری می باشد. حدود 90 درصد مردم دنیا برای یک بار تبخال را تجربه می کنند. اولین تبخال معمولاً شدیدترین آن بوده و ممکن است در بچه ها ایجاد بیماری عمومی کند. بسکمک از افراد بعد از اولین تبخال بدنشان شروع به ساختن آنتی بادی علیه تبخال کرده و دیگر به ان مبتلا نمی شوند.

علائم تبخال دهانی چگونه خود را بروز می دهند؟

زمانی تبخال به شما سرایت مى کند که با شخصى که داراى ضایعه فعال است تماس بگیرید. استفاده مشترک از ظروف غذا، تیغ و حوله می تواند باعث سرایت عفونت گردد. هنگامى که یک بار به تبخال مبتلا مى شوید، ویروس در سلول هاى عصبى پوستتان نهفته باقى مى ماند و ممکن است دوباره به صورت عفونتى فعال در همان محل اول یا نزدیک به آن ظاهر گردد. در این صورت ممکن است در محل قبلى، احساس خارش یا برآمدگى کنید. علائم تبخال دهانی عبارتند از :جاری شدن بزاق دهان، بوی بد دهان و ورم غدد لنفاوی گردن

درمان تبخال لب چگونه است؟

درمان تبخال لب به دوصورت دارویی و خانگی انجام می گردد. به طور مثال می توان با استفاده از کرم ها و پمادهای مخصوص زمان بهبود یافتن تبخال را کاهش داد و یا با بهره گیری از گیاهان دارویی تبخال را درمان کرد. در قسمت زیر با انواع این درمان ها آشنا خواهیم شد.

درمان تبخال لب با استفاده از پماد

درمان تبخال لب با پماد زیتونکس

محققان توانستند با استفاده از برگ های درخت زیتون، نوعی پماد را برای درمان تبخال های نوع یک و دو عرضه کنند که این دارو با عنوان زیتونکس نامگذاری شده است. این پژوهشگران خاصیت ضد التهابی و بی حس کنندگی را از خواص برگ زیتون دانستن دو اعلام کردند برگ زیتون دارای خاصیت ضد ویروسی است که این خاصیت منجر به تحقیق و تولید در زمینه پمادی برای درمان تبخال شد.

لازم به ذکر است استفاده از این پماد در مراحل اولیه بیماری اثرات درمانی بیشتری دارد. از این دارو همچنین می توان برای کاهش التهاب ناشی از گزش حشرات استفاده گردد، اضافه نمود: زیتون حاوی آنتی اکسیدانهای بسیار قوی است. آنتی اکسیدان برای حفظ سلامتی انسان مفید است و با دریافت رادیکال های آزاد موجب می گردد تا به بدن آسیبی وارد نگردد.

درمان تبخال لب با استفاده از پماد آسیکلوویر

آسیکلوویر دارویی ضد ویروس هرپس سیمپلکس و واریسلازوستر است. به عبارت دیگر، از این دارو برای درمان تبخال و زونا استفاده می گردد. پماد آسیکلوویر، قرص و همچنین آمپول آن در داروخانه های کشور موجود است. اگر جایی نام داروی زوویراکس را شنیدید، بدانید که همان آسیکلوویر است. پماد آسیکلوویر در دسته دارویی ضدویروس های موضعی قرار گرفته است و قرص های آن نیز ضدویروس به شمار می رود. شیوه ساز و کار آسیکلوویر در بدن، اختلال در همانند سازی دی ان ای ویروس است. این دارو پس از ورود به سلول، به ماده فعال آسیکلوویر تری فسفات تبدیل می گردد که این ماده موجب مهار عملکرد دی ان ای پلیمراز می گردد. از پماد آسیکلوویر اغلب در هرپس سیمپلکس جلدی، مخاطی ساده و همچنین در افرادی که گرفتاری سیستم ایمنی و هرپس ناحیه تناسلی دارند، استفاده می گردد و قرص های آن نیز در هرپس سیمپلکس و زونا کاربرد دارد. پماد آسیکلوویر به صورت موضعی برای تمام ضایعات یاد شده کاربرد دارد و هر سه ساعت در زمان بیداری و شش بار در روز به مدت یک هفته استفاده می گردد.

تسکین درد و درمان تبخال لب

براى درد ناشى از تبخال مسکن هائى مثل آسپیرین و استامینوفن مناسب هستند. کمپرس با سرم نمکى (یک قاشق چایخورى نمک در یک لیوان آب تسکین دهنده است و به پاکیزه نگه داشن تاول ها کمک مى کند. پزشک داروى آسیکلوویر را به صورت موضعى یا خوراکى تجویز خواهد کرد. این دارو در کاهش شدت علائم در عفونت هاى اولیه و ثانویه مؤثر است.

درمان تبخال لب به روش های خانگی

شما می توانید به راحتی و در منزل تبخال های موجود روی لب خود را درمان کنید. کافی است کمی صبر و حوصله داشته باشید و با استفاده از مواد موجود در آشپزخانه خود به درمان خانگی تبخال بپردازید.

روغن نعنا

روغن نعنا حداقل در تحقیقات آزمایشگاهی ثابت شده است که این عصاره مانع از رشد برخی ویروسها من جمله HSV1 می گردد. روغن نعنا را می توان بصورت خوراکی یا ضماد روی پوست استفاده کرد. این عصاره با دوز کم بی خطر است اما اگر بلعیده گردد می تواند سبب حساسیت یا سوزش در قفسه سینه گردد.

جعفری

یکی از روش های درمان خانگی تبخال دهانی، شستن محل آن با عصاره جعفری و یا جوشانده ریشه گیاه جعفری است و بسیار مؤثر است.

سیر

از موثرتری روش های درمان تبخال لب استفاده از سیر است. یک حبه سیر را له کنید و روی تبخال بگذارید 10 دقیقه بگذارید بماند و بعد با آب گرم بشویید در طول 12 ساعت پنج بار این کار را انجام دهید می بینید که به طور معجزه آسایی از بین می رود. اگر تبخال بزرگتری دارید این فرایند را روز بعد هم تکرار کنید. سیر قدرت ایمنی بدن را تقویت می کند. از آنجا که سرشار از کلسیم، سولفور، آهن و فسفر است قابلیت ترمیمی دارد. سیر همچنین حاوی روغن های طبیعی همچون آلیسین و ویتامین ها و انواع آنتی بیوتیک هاست که برای زخم ها و عفونت های ویروسی بسیار مفید و موثر است.

نمک

استفاده از نمک یکی از روشهای موثر در درمان تبخال است، البته تا حدی سوزناک است ولی جلوی عفونت را خواهد گرفت. برای این کار کافی است مقداری آب و نمک را با هم مخلوط کرده و با پنبه آغشته به آب و نمک به آرامی روی زخم قرار بدید و حدود 30 ثانیه نگهدارید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید.

گل راعی

برای از بین بردن خارش آن نیز می توان از روغن گل راعی استفاده کرد. بصورتی که پنبه ای را به این روغن و یا اسانس بدون اضافه نمودنی آن آغشته کرده و روی محل تبخال گذاشته گردد.

لیموترش

خوشبختانه لیموترش به دلیل دارا بودن خواص ضدویروسی و ضدباکتریایی، کمک زیادی به رفع و درمان تبخال لب می کند. یک گلوله پنبه ای تمیز را به آب لیموترش تازه آغشته کرده و به آرامی روی تبخال بزنید. این کار را چند مرتبه در طول روز تکرار کنید.

کمپرس یخ

کمپرس یخ می تواند به کاهش التهاب و ورم تبخال کمک کند، اما قرار دریافت در معرض باد و آفتاب بهبودی تبخال را به تأخیر می اندازد.

نکات لازم در مورد درمان تبخال لب

  • مایعات خنک بنوشید یا بستنی یخی بجوید تا ناراحتی کمتر گردد.
  • دستکاری نکردن ضایعات یکی از راههای درمان بیماری است.
  • در این حالت مسواکی نو برای شستشوی دندان ها انتخاب کنید و بعد از بهبود بیماری حتماً آن را دور بیندازید.
  • مصرف لبنیات و سیب زمینی به دلیل دارا بودن لیزین باید افزایش یابد و از خوردن شکلات ، کاکائو ، غلات ، بادام زمینی و ژله خودداری کنید.
  • در نهایت ورزش، تمدد اعصاب و دورکردن افکار منفی و کاهش فشار عصبی و استرس در درمان و پیشگیری از تبخال موثرند.

تبخال در بیماران مبتلا به ایذر و مصرف کنندگان داروهای شیمی درمانی

تبخال اگرچه بیماری آزاردهنده ای است اما اصولاً خطرناک نیست و بدون بر جای گذاشتن اثری حداکثر تا 2 هفته بهبود می یابد. اما اگر تبخال شما بعد از گذشت 2 هفته هنوز خوب نشده بهتر است با یک پزشک مشورت کنید. همچنین کسانی که به هر دلیلی دچار ضعف سیستم ایمنی هستند (مثل مبتلایان به ایدز، بیماری های خونی، بیمارانی که داروهای شیمی درمانی مصرف می کنند، مصرف کنندگان داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی، کسانی که مدت طولانی است کورتون دریافت می کنند) بهتر است هنگام ابتلا به تبخال به پزشک مراجعه کنند چون این احتمال وجود دارد که ویروس ارگان های حیاتی بدن از قبیل ریه، کبد و مغز را درگیر کند.

گردآوری: مجله اینترنتی خبرنگاران

منبع: setare.com
انتشار: 11 آبان 1399 بروزرسانی: 11 آبان 1399 گردآورنده: samitm.ir شناسه مطلب: 1251

به "درمان تبخال لب به روش های خانگی و دارویی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "درمان تبخال لب به روش های خانگی و دارویی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید