دغدغه بازی سازان عدم رعایت حق نشر است

به گزارش مجله سامی، تهران (پانا) - عقیل منصوری معاون نظارت بنیاد ملی بازی های رایانه ای با تاکید بر حمایت این بنیاد از فراوری داخل، از برخورد قانونی با نسخه های تغییریافته بازی های دارای پروانه انتشار اطلاع داد.

دغدغه بازی سازان عدم رعایت حق نشر است

به گزارش ایران، او اعلام نمود درگاه های عرضه نماینده بازی های رایانه ای، برای جمع آوری و حذف بازی های غیرمجاز و تغییریافته مادسازی شده (MOD) و قفل شکسته و کپی تا سرانجام آذرماه فرصت دارند. در پی اعلام این خبر به سراغ فراورینمایندگان بازی های رایانه ای رفتیم تا بدانیم ارزیابی آنها از این اقدام بنیاد چیست و اینکه آیا قابلیت اجرایی دارد و مهمتر اینکه تغییر بازی ها و کپی از آنها چه مسائلی را برای فعالان صنعت بازی سازی ایجاد نموده است.

قانون حق انتشار؛ چاره اصلی

حسین مزروعی، رئیس کمیسیون بازی و سرگرمی سازمان نصر (رایانه ای تهران) اعتقاد دارد هرگونه دفاع و حمایتی از بازی سازان به شرطی که عملیاتی باشد و از جنس کوچک و محدود کردن بازار نباشد، مفید است و ما از این جنس حمایت حقوقی که به یاری بازی سازان بیاید، استقبال می کنیم. مزروعی گفت: تجربه های سال های گذشته نشان داده که بعضی اقدام ها باعث می گردد تا بازی سازان داخلی محدود و در عوض بازی سازان خارجی آزادی عمل داشته باشند به همین دلیل باید این اقدام هم به درستی اجرایی گردد که بازیکنان به سمت بازی های رایانه ای و موبایلی خارجی نروند و به نوعی از بازی های داخلی دور نشوند.

وی اضافه نمود: واقعیت این است بر اساس اطلاعات آماری که ما از بازی سازان داریم مسائل و از دست رفتن سهم بازار در این بخش (یعنی مادسازی) در بخش بازی های موبایلی قابل توجه نیست اساساً بازی های قفل شکسته از مبادی رسمی اتفاق نمی افتد چون فروشگاه های نرم افزاری رسمی این مسائل را رعایت می نمایند و به حق انتشار داخلی اهمیت می دهند به طوری که اگر محصول بازی ساز ایرانی را فردی تغییر داده و قفل آن را بشکند و مثلاً در کافه بازار منتشر کند، به محض اینکه بازی ساز ایمیلی را با ارائه مستندات به این فروشگاه ارسال کند، بازی کپی و قفل شکسته را حذف می نماید.

این فعال بازی سازی در ادامه گفت: بحث مادسازی به صنعت بازی های موبایلی و آنلاین لطمه قابل ملاحظه ای نزده، چون شرکت ها هم خود روش هایی برای جلوگیری از این موضوع دارند و بهتر است شرکت ها روش های تشخیص تقلب خود را انجام دهند و با آنها طبق قواعد و سیستم خود برخورد نمایند.

مزروعی چالش اصلی برخورد با مادسازی بازی های داخلی را در کانال های تلگرامی مطرح نمود و گفت: بیشتر بازی های قفل شکسته در کانال های تلگرامی یا سایت های غیرمجازی منتشر می شوند که دسترسی به آنها برای برخورد هم سخت است از این رو باید دید بنیاد ملی بازی های رایانه ای قرار است با چه ابزارهایی با این موضوع مقابله کند تا از فراورینماینده داخلی حمایت گردد. اگر ابزار آنها فیلترینگ است این اقدام به نظر نمی رسد درباره کانال های تلگرامی یا سایت هایی که در خارج از ایران میزبانی می شوند، عملیاتی گردد چون کاربران با فیلترشکن دوباره به آنها دسترسی خواهند داشت.وی تنها شیوه مقابله با مسائل بازی سازان را رعایت قوانین حق انتشار اعلام نمود و اضافه نمود: رعایت استانداردهای جهانی بهترین روش مقابله است و باید پرونده های حقوقی و قضایی برای متخلفان تشکیل داد، وقتی با متخلفان برخوردهای حقوقی و قضایی صورت بگیرد مسائل ناشی از عدم رعایت حق انتشار در کشور کاهش می یابد و بنیاد باید در این زمینه اقدام کند.

این بازی ساز معتقد است این قانون باید در کل برای بازی های داخلی و خارجی صنعت گیم رعایت گردد. کاربر باید برای بازی داخلی و خارجی پول پرداخت کند و اگر فقط با بازی های قفل شکسته داخلی مقابله گردد، باز شاهد رقابت نابرابر خواهیم بود.

مزروعی گفت: موضوع مهم این است که پیوند زدن مقابله با بازی های تغییر یافته و قفل شکسته با پروانه انتشار هم منطق دقیقی ندارد اگر فراورینماینده داخلی و حتی خارجی در حال فراوری است قوانین مؤلفان و حق انتشار باید بتواند از آن حمایت کند و اینکه یاری به این بخش منوط به دریافت پروانه گردد، منطقی نیست.

این کارشناس حوزه گیم اعتقاد دارد چالش اصلی در زمینه شکستن قفل، درمورد بازی های پی سی (PC) بیشتر وجود دارد و معضل جدی تر بوده و کنترل آن از عهده شرکت ها خارج است. بنابراین باید تمرکز خود را در این حوزه گذاشته و برنامه خود را در این زمینه عملیاتی نمایند.

چالشی نه چندان جدی

ایمان گلکار، دیگر فعال بازی سازی نیز معتقد است اقدام بنیاد ملی بازی های رایانه ای برای مقابله با بازی های غیرمجاز و کپی کاری شده از درگاه های عرضه نماینده بازی های رایانه ای می تواند اقدام خوبی باشد ولی بازی سازان در این حوزه با چالش جدی روبرو نیستند.

گلکار گفت: البته تعجب می کنم چرا تنها می خواهند به بازی های تغییریافته (مادسازی شده) بپردازند چون یکی از عظیم ترین مسائلی که در چند سال اخیر بازی سازان با آن روبه رو بودند، بازی های فروشی (پریمیوم) بود که ما به عنوان فراورینماینده بازی های رایانه ای چندین بار درباره این بحث کپی کاری از بازی ها به بنیاد بازی ها، پلیس فتا و... و اینکه بسیاری از سایت ها بازی های ما را به صورت رایگان قرار می دادند، شکایت کردیم ولی با وجود پیگیری ها کسی توجه نکرد و فراوری این دسته از بازی ها متوقف شد.

وی در ادامه گفت: بازی ما به نام راهرو در کافه بازار نشان می داد که 20 هزار بار خرید شده است ولی این درحالی بود که 500 هزاربار نصب شده بود و این نشان می دهد که این بازی را به صورت غیرقانونی در سایت ها قرار داده اند. بنابراین این دسته از مسائل باید حل می شد تا ساخت این دسته از بازی ها در کشور ما متوقف نگردد.

این فعال حوزه بازی سازی با بیان اینکه هم اکنون فراورینمایندگان بیشتر به دنبال فراوری بازی های فری پلی (FREEPLAY) هستند، اضافه نمود: دانلود این دسته از بازی ها رایگان است اما بازیکن در حین بازی پرداخت پول انجام می دهد. اکنون دیگر دانلودها رایگان است و مهم پرداخت در حین بازی است و اگر افرادی این بازی ها را هک نمایند و پولی پرداخت ننمایند به فراورینماینده بازی ها ضرر می زنند. بنابراین بهتر است به جای تمرکز روی مادسازی در این زمینه اقدام های لازم صورت بگیرد تا فراورینماینده بازی متضرر نگردد و بتواند به کار خود ادامه دهد.این فعال بازی ساز معتقد است برخورد با مادسازی نباید در اولویت بنیاد ملی بازی های رایانه ای قرار می گرفت چون بازی سازان با یک ردیابی می توانند متوجه شوند که بازی اش مادسازی شده یا خیر و اگر هم این رخ داده باشد می توانند با یک آپدیت جدید این مشکل را حل نمایند و تعداد کمی به نسخه مادسازی شده، دسترسی پیدا می نمایند.

مقابله با تمام بازی های قفل شکسته

عماد رحمانی فراورینماینده بازی های رایانه ای (PC) نیز اعتقاد دارد بازی سازان پی سی به خاطر مادسازی و شکستن قفل بازی ها متضرر می شوند و این اقدام ها زمانی می تواند مؤثر باشد که بدانیم چگونه قرار است عملیاتی گردد و سود این بازی ها به بازی ساز برگردد. رحمانی با بیان اینکه اگر در نبود قانون حق انتشار، فضای رقابتی و تفاوت وحشتناک هزینه ها، این اقدام می تواند برای فراورینماینده ها مفید باشد، گفت: صرف اینکه بازی های پی سی را از بازار جمع کنیم و مخاطب را مجبور به خرید یکسری از محصولات و بازی ها کنیم، تجربیات قبلی نشان داده که این نوع برخوردها موفقیت آمیز نبوده است و مخاطبان نسبت به این نوع برخوردها گارد می گیرند.

وی اضافه نمود: بهتر است حتی اجازه ندهند تا بازی های قفل شکسته خارجی نیز در دسترس بازیکنان قرار بگیرد چون بازی های خارجی قفل شکسته را هم ارزان تر از قیمت واقعی اش عرضه می نمایند بنابراین وقتی بازیکن می بیند بازی ایرانی 40 هزار تومان است اما بازی خارجی قفل شکسته 10 هزار تومان، باز به سراغ بازی خارجی می رود و در اینجا فراورینماینده داخلی است که متضرر می گردد. رحمانی اضافه نمود: اگر با کل بازی های قفل شکسته برخورد گردد و بازیکن بداند که قیمت واقعی بازی خارجی یک میلیون تومان و ایرانی 40 هزار تومان است، قطعاً به سمت بازی های داخلی می رود و حتی اگر کیفیت بازی ایرانی پایین تر از بازی خارجی باشد، بازی ایرانی را ترجیح می دهد.

این فراورینماینده بازی های رایانه ای با بیان اینکه بهتر است فضای رقابتی در بازار بازی سازی ایجاد کنیم، اضافه نمود: باید قیمت های بازی های داخلی و خارجی باهم تناسب داشته باشند. قبل از شرایط کنونی مالی اگر بازی در بازار 10 هزار تومان و در کافه بازار 2 هزارتومان عرضه می شد بازی های داخلی از نظر قیمت با توجه به نرخ دلار تفاوت زیادی با بازی خارجی نداشت و رقابت پذیری ممکن بود ولی سال جاری با افزایش نرخ دلار قیمت های بازی های خارجی و بازی های داخلی (به علت افزایش هزینه ها) افزایش داشته از این رو رقابت پذیری از بین رفته است و فاصله ها قابل جبران نیست.

منبع: خبرگزاری پانا
انتشار: 11 دی 1399 بروزرسانی: 11 دی 1399 گردآورنده: samitm.ir شناسه مطلب: 1382

به "دغدغه بازی سازان عدم رعایت حق نشر است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دغدغه بازی سازان عدم رعایت حق نشر است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید