مدرسه پزشکی برای پایتخت

به گزارش مجله سامی، نخستین مدرسه آموزش پزشکی در تهران همزمان با تاسیس دارالفنون در این مدرسه شروع به کار کرد و زمینه ای برای تاسیس دانشکده پزشکی در ایران شد.

مدرسه پزشکی برای پایتخت

اگر علاقمند به دریافت بهترین خدمات تحصیل در استرالیا هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم ویزای تحصیلی استرالیا، با دریافت مشاوره رایگان از مجربترین تیم مهاجرتی استرالیا، بهترین مسیر را به سوی دانشگاه های استرالیا انتخاب کنید.

داستان نخستین دانشگده پزشکی در ایران با داستان دارالفنون تهران در هم پیچیده است. آموزش پزشکی مدرن درست از زمان جنگ های ایران و روس به عنوان یک احتیاج مطرح شد. زخم هایی که درمان نمی شد و جان هایی که به خاطر عدم دسترسی به داروهای تازه از دست می رفت. شاید همین دلیل بود که در فهرست نخستین دانش اموزان یکی برای آموزش پزشکی به فرنگ فرستاده شد. این فرد هم کسی نبود میرزا بابا افشار فرزند یکی از صاحب منصبان عباس میرزا که به اتفاق محمد کاظم پسر نقاشباشی برای تحصیل طب و شیمی و نقاشی به فرنگ فرستاده می شوند. این دو همراه سرهارد فورجونز وزیر مختار انگلستان به فرنگ رفتند. عباس میرزا به سرهارد فورجونز توصیه کرد این دو را به تحصیل بگمارد تا برای شاهزاده و خود و مملکتشان مفید باشند. هزار و سیصد لیره هم پول بهشان داده شد. سرهارد فورجونز این دو را به مدرسه کوک سپرد. محمد کاظم به خاطر آب هوای لندن سل گرفت و مرد. مرگ او باعث ترس عباس میرزا شد و از جمیز موریه خواست او را به ایران حاجی بابا بازگرداند. اما او گوش نکرد و گفت می ماند. این سرپیچی از حرف موریه باعث شد تا او بعدها به تلافی کتاب حاجی بابا اصفهانی را از روی شخصیت او بنویسد.

میرزا بابا افشار یا دکتر افشار اولین طبیب ایرانی در اروپا است. او در دربار عباس میرزا لقب حکیم باشی را گرفت و دستیار کورمیک شد. در سفر عذرخواهی برای مرگ گیربایدوف او حکیم باشی خسرو میرزا بود.

اما یک طبیب فرنگ رفته کم بود و احتیاج به تاسیس مدرسه طب در ایران امیرکبیر را به این فکر انداخت که بخش یکی از بخش های دارالفنون را به مدرسه طب تخصیص دهد. کلاس طب با همت دکتر پولاک که توسط امیرکبیر به ایران دعوت شده بود راه اندازی شد. این مهمترین گام به سوی گسترش طب مدرن غربی بود. این مدرسه با همه مسائل با چهارده شاگرد کار خود راآغاز کرد. در سال 1270 دکتر زطی معلم ریاضیات به صورت ناگهانی درگذشت و دکتر پولاک درخواست تشریح داد. در اثر این تشریح معلوم شد در اثر مسمومیت با گاز کربنیک فوت نموده است. بعدتر دکتر بارنه ئود معلم فرانسه مدرسه فوت کرد و جنازه اش را وقف مدرسه کرد. مدرسه طب اما در سال 1337 ق در زمان وزارت علوم نصیرالدوله بدر توسط خلیل اعلم الدوله ثقفی راه اندازی شد. او کلاس طب را از دارلفنون مجزا کرد و در حیاط نظام مدرسه این مدرسه را منتقل کردند.

مدرسه طب دارای پنج کلاس شد و موزه طبی و موزه تاریخ طبیعی و لابراتوار شیمی و فیزیک و میکروب شناسی به مدرسه طب اختصاص داده شد.

سه نفر از معلمان دکتر لقمان الدوله دکتر حسین خان معتمد و دکتر لسان الحکما در مقام معلم دروس بالینی هفته ای چهار روز در مریضخانه دولتی درس می دادند.

مدرسه طب تا سال 1303 شمسی در دارالفنون بود و بعد به عمارت بیمارستان معنمد واقع در شیخ هادی منتقل شد. در سال 1303 وزارت جنگ در صدد برآمد مدرسه طب مستقلی تاسیس کند که دانش آموزانی که در مدرسه طب پذیرفته نمی شدند را پذیرش کند. در سال 1312 تصمیماتی برای جمع مدارس عالیه طب و حقوق دارلمعلمین در یک مکان برای تاسیس دانشگاه و ضرورت آن ایجاد شد. در سال 1313 با تاسیس دانشگده طب دانشگاه تهران هر یک از مدارس دانشکده نام گرفت و نخستین دانشگده محدوده دانشگاه تهران شد.

در سال 1317 دانشکده طب به دانشکده پزشکی تغییر نام داد. در سال 1319 دندانپزشکی از پزشکی جدا شد.

پژوهشگر:فرزانه ابراهیم زاده

منبع: خبرگزاری آریا
انتشار: 4 آذر 1399 بروزرسانی: 4 آذر 1399 گردآورنده: samitm.ir شناسه مطلب: 1303

به "مدرسه پزشکی برای پایتخت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مدرسه پزشکی برای پایتخت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید