درمان بی اختیاری ادرار در طب سنتی
به گزارش مجله سامی، بی اختیاری ادرار یکی از مسائل شایع در سنین کهن سالی است. طب سنتی براساس غلبه سردی و گرمی مزاج، راه چاره هایی برای درمان این بیماری دارد.
اندام های دستگاه ادراری ما عبارند از کلیهها، میزنایها و مثانه. مسائل متعددی از قبیل عفونت های دستگاه ادراری، وجود خون در ادرار، احتباس ادرار، بی اختیاری ادرار، سنگ های کلیوی و بیمای های مربوط به پروستات وجود دارند که ناراحتی شدید را موجب شده و احتیاج به مراقبت و درمان فوری دارند. یکی از مهمترین این مسائل خروج بی اراده ادرار از مثانه است که مسائل و ناراحتی های متعددی را برای فرد بیمار ایجاد میکند به ویژه در جوامع مذهبی که این مشکل چتدین برابر خودنمایی دارد.
بی اختیاری ادرار چیست؟
بی اختیاری در دفع ادرار شرایط شایعی است که اغلب زنان و مردان به ویژه زنان در سنین کهن سالی به آن مبتلا شده و تعریف آن از لحاظ پزشکی نشت غیر ارادی ادرار است هر چند میزان آن بسیار کم و در حد چند قطره باشد. این بیماری میتواند کیفیت زندگی، احساس خوب بودن، اعتماد به نفس، انجام فعالیت های فیزیکی و احساس رضایتمندی در زندگی افراد مسن را تحت تاثیر قرار داده و آن را مختل کند، ضمن آنکه باعث تحمیل بار مالی بر جوامع میگردد.
علائم بی اختیاری ادرار کدامند؟
بی اختیاری در دفع ادرار همراه با علایم متعددی برای هر فرد است که بعضی از مهمترین این نشانه ها که باید آنها را جدی گرفت عبارتند از:
- تکرر ادرار (احساس دفع ادرار به میزان حداقل سه بار در فاصله صبح تا ظهر یکی از اولین نشانه های بروزاین بیماری است.)
- بیدارشدن مکرر برای دفع ادرار هنگام شب (حداقل دو بار در کمتر از 10 ساعت)
- قطره قطره ادرار کردن (این علامت به ویژه در مردان بیشتر مشاهده میشود.)
- احساس ناگهانی برای دفع ادرار
- عدم توانایی نگه داشتن ادرار تا زمان رسیدن به دستشویی و ریزش ادرار
- خروج غیر ارادی ادرار هنگام عطسه کردن، سرفه، خندیدن، بلند کردن اجسام سنگین و ... (این نشانه بیشتر در زنان مشاهد شده است).
- طول مدتی بی اختیاری ادرار (بی اختیاری گذرا در دفع ادرار (داشتن حداقل یک نشانه به صورت غیر دائمی و بی اختیاری دائمی داشتن حداقل یک علامت به صورت همیشگی یا بیشتر مواقع روز است.)
- داشتن عفونت ادراری، سوزش ادرار، تکرر ادرار و احساس باقی ماندن ادرار در مثانه از دیگر نشانه های این بیماری است.
درمان بی اختیاری ادرار در طب سنتی
راهکارهای طب سنتی برای درمان این بیماری عبارتند از:
- چنانچه بیماری در اثر افزایش سردی مزاج فرد بیمار باشد، مصرف سعد، خولنجان، گلنار، کندر توصیه میگردد. این مواد را با یکدیگر مخلوط نموده کمی عسل به آن افزوده و میل کنید.
- همچنین مالیدن روغنهای گرم مانند روغن گردو و روغن نارگیل بر روی عانه و اطراف مجاری ادرار مفید است.
- چنانچه بی اختیاری ادرار ناشی از گرمی مزاج فرد بیمار باشد، مقداری طباشیر، گلنار فارسی، گل ارمنی، خرفه و تخم کاهو را بکوبید و با لعاب کتیرا و لعاب به دانه مخلوط نموده، میل نمایید.
- از دیگر راهکاری طب سنتی برای درمان این بیماری، مصرف تخم شنبلیله است. به این منظور روزی یک مثقال از آن را دم نموده و یک استکان میل کنید.
- جوشانده بیست گرم برگ خشک گزنه در یک لیتر آب برای درمان زیادی بول و بی اختیاری در دفع ادرار مفید است.
- یکی از درمانهای گیاهی این بیماری مصرف برگ ذغال اخته فرنگی است. مقدار 30 گرم برگ ذغال اخته فرنگی را با یک لیتر آب حرارت دهید تا به جوش آید. سپس آن را صاف نموده و مقداری شکر به آن اضافه کنید. این روش برای درمان بی اختیاری ادرار در بچه ها مفید است.
- دم نموده گیاه علف چای یا هزار چشم نیز برای درمان خانگی سنگ کلیه، بیماری های جهاز تنفسی و بی اختیاری در ادرار مفید است.
نکات مهمی که بیمارن مبتلا به بی اختیاری در دفع ادرار باید بدانند!
- توصیه میشود افراد مبتلا به این بیماری از انجام فعالیت های فیزیکی سنگین و ورزش های سخت اجتناب نموده و غذاهای پر ادویه مصرف نکنند.
- حذف یا کاهش میزان چای، قهوه، کاکائو و نوشابه های کافئین دار و انرژی زا ضروری است.
- سیگار نکشیدن و عدم استفاده از هرگونه دخانیات به این افراد توصیه میشود.
- چنانچه فرد دارای شاخص توده بدنی بالا است، کاهش وزن توصیه میگردد.
- ضروری است فرد بیمار دارای برنامه منظم ورزشی، رعایت یک رژیم غذایی مناسب در برطرف یبوست و دریافت مواد مغذی مورد احتیاج بدنش باشد.
- برطرف موانع دسترسی سریع به توالت و لزوم کاهش و تغییر در نحوه استفاده و مصرف مایعات توسط بیمار لازم و ضروری است.