عدم تمدید معافیتهای هسته ای ایران با هدف نابودی کامل برجام است
به گزارش مجله سامی، خبرنگاران - گروه بین الملل: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا شامگاه چهارشنبه در یک پیام توئیتری نوشت: امروز، من سرانجام معافیت تحریم ها برای [همکاری در] پروژه های مرتبط با برجام در ایران را که ظرف 60 روز اجرایی می شود، اعلام می کنم.
وی در ادامه این پیام توئیتری مدعی شد: تشدید [فعالیت های هسته ای] مداوم ایران روشن کرد که این همکاری باید خاتمه پذیرد. تلاش های بیشتر برای زیاده طلبی هسته ای تنها باعث اِعمال فشار بیشتر بر رژیم خواهد شد.
این در حالی است که روزنامه آمریکایی واشنگتن پست ساعاتی پیش از اعلام پمپئو، در گزارشی اعلام کرده بود دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا درصدد است تا معافیت های صادر شده برای همکاری های صلح آمیز هسته ای با ایران را تمدید نکند.
بر اساس اعلام این رسانه آمریکایی، برخی مقامات دولت کنونی آمریکا در این باره اعلام کرده اند که دولت ترامپ قصد دارد به سیاست صدور معافیت های تحریمی برای روسیه، چین و شرکت های اروپایی به منظور همکاری با برنامه هسته ای ایران خاتمه دهد.
روزنامه آمریکایی مذکور در ادامه می افزاید: مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا و گروهی از سناتورهای جمهوریخواه به رهبری تام کاتن در راستای اعمال فشار علیه ایران و نیز از بین بردن بخش های باقیمانده از توافق هسته ای حاصله با ایران در دوران اوباما به دنبال حذف این معافیت ها بوده اند.
واشنگتن پُست در این باره اضافه نمود: در یک یادداشت داخلی وزارت خارجه آمریکا آمده است که پمپئو صدور معافیت های تحریمی برای پروژه های هسته ای مرتبط با برجام در ایران را متوقف خواهد کرد.
در مورد عدم تمدید معافیت های هسته ای ایران از سوی دولت آمریکا خبرنگاران گفتگویی با پروفسور فرانک فن هیپل انجام داده است که در ادامه می آید.
وی در دوره ای در دهه 90 میلادی جانشین مدیر بخش امنیت ملی دفتر سیاست های علوم و تکنولوژی کاخ سفید بوده است.
حوزه تحقیقاتی فن هیپل در زمینه علوم و فناوری شامل مواردی چون کنترل تسلیحات اتمی و منع اشاعه هسته ای، انرژی و توازن سیاست گذاری در عرصه های تکنولوژی است.
وی پیش از پیوستن به دانشگاه پرینستون، به مدت 10 سال مشغول تحقیق در زمینه فیزیک نظری ذرات بنیادی بود و به طور خاص به نگارش آثاری با موضوع پایه و اساس فنی منع اشاعه هسته ای و راهکارهای خلع سلاح، آینده انرژی اتمی و بهینه سازی اقتصاد سوخت خودرو علاقه دارد.
*دولت ترامپ به معافیت های تحریمی برای روسیه، چین و شرکت های اروپایی به منظور همکاری با برنامه هسته ای ایران خاتمه داد. این در حالی بود که پیش از این، این معافیت ها تمدید می شد. چرا دولت ترامپ این معافیت ها را تمدید نکرد؟
دلیل اصلی اتخاذ چنین تصمیمی از سوی دولت ترامپ به مسلط شدن دیدگاه افرادی باز می شود که در مورد ایران بسیار افراطی هستند. همه در دولت او در مورد ایران افراطی هستند ولی برخی افراطی تر هستند.
در واقع در مورد تمدید این معافیت ها همواره دو دیدگاه در داخل دولت ترامپ وجود داشت. یک دیدگاه معتقد بود که تمدید معافیت های هسته ای ایران به مهار و کنترل برنامه هسته ای ایران کمک می کند. اما یک دیدگاه بسیار افراطی تر هم وجود دارد که معتقد است توافق هسته ای با ایران به هر وسیله ممکن باید کاملاً از بین برود و معتقدان به این دیدگاه خود را وقف از بین بردن کامل توافق هسته ای با ایران کرده بودند.
گروه بسیار افراطی در مورد ایران را مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا هدایت و رهبری می کند. او قصد دارد تا حد ممکن ایران را تحریک کند تا از منظر خود ایران دست به اقدامی بزند که توجیه کننده حمله نظامی آمریکا به تأسیسات هسته ای ایران باشد.
*ترامپ پس از آنکه از برجام خارج شد و آنرا نقض کرد چند بار معافیت های مرتبط با همکاری بین المللی با ایران را تمدید کرد. چرا در این مقطع زمانی این معافیت ها را تمدید نکرد؟
چیزی که به نظر می آید این است که خاتمه این معافیت ها با هدف تحریک ایران به از سرگیری غنی سازی 20 درصدی اورانیوم و همچنین جلوگیری از صادرات اورانیوم غنی شده مازاد اجرا شده است.
پمپئو ممکن است بعد شروع به بحث و تفسیر کند که: نگاه کنید، ایران با تولید و نگهداری از اورانیوم غنی شده در حال نزدیک شدن به بمب هسته ای است، ما باید ایران را از طریق بمباران تأسیسات هسته ای اش متوقف کنیم!
این منطق در واقع شبیه به همان چیزی است که بدنبال تعلیق معافیت ها برای شرکت هایی است که به ایران در بازطراحی رآکتور اراک برای تولید پلوتونیوم 10 برابر کمتر، کمک می کنند.
البته این نگاه خیلی بدبینانه است، اما امیدوارم که ایران در این دام نیافتد!
این یکی از خطرناک ترین اقداماتی است که دولت ترامپ دارد انجام می دهد. آن ها به نظر می رسد که حتی مصمم هستند تا چین را تحریک به وارد شدن به یک رقابت تسلیحاتی هسته ای کنند.
در داخل کشور نیز، ترامپ از مردم می خواهد تا توصیه های بهداشتی عمومی را نادیده بگیرند و به زندگی و کسب و کار خودشان به مانند همان دوران قبل از همه گیری کرونا برگردند. ما تازه به رقم 100 هزار مرگ تائید شده بر اثر کرونا رسیده ایم و تشویق مردم به نادیده دریافت توصیه های بهداشتی، باعث مرگ و میر بسیار بیشتر نیز خواهد شد.
حالا مشخص شده که هرکاری که رئیس جمهور ترامپ انجام می دهد، مرتبط با تلاش او برای برنده شدن در انتخابات است و به نظر می رسد که او ناامید شده است. اما او در واقع باید فکر کند که چنین اقداماتی به او کمک خواهند کرد- شاید با منحرف کردن افکارعمومی و توجهات مردم به شکست ها رهبری کاخ سفید در واکنش به همه گیری کرونا چنین هدفی برای ترامپ به دست آید.
*علیرغم اینکه دولت ترامپ این معافیت ها را تمدید نکرد ولی نیروگاه بوشهر را از این موضوع مستثنی کرد و معافیت های مرتبط با آنرا برای 90 روز تمدید کرد. آمریکا دلیل این کار را چنین توجیه کرد که می خواهد از ایمنی اقداماتی که در این نیروگاه صورت می گیرد مطمئن شود. دلیل مستثنی شدن نیروگاه بوشهر از این تصمیم چه بود؟
راکتور بوشهر ارتباط چندانی با برجام ندارد. با این حال، من گمان می کنم تندروهای افراطی در دولت ترامپ فکر می کنند، اگر بتوانند با وارد کردن فشار و این ادعا که این رآکتور توانایی عملکرد ایمن را ندارد باعث تعطیلی آن شوند سپس می توانند با قطع نیروی برق که توسط این رآکتور تولید می شود به اقتصاد ایران فشار وارد آورند.
*یکی از اهداف برجام کمک به توسعه و پیشرفت برنامه هسته ای عنوان شده بود. این تصمیم چگونه می تواند رسیدن به این هدف را محقق سازد؟ طرف های دیگر با این حساب چگونه می توانند به تعهداتشان- که البته چیزی هم از آن اجرا نشد- را در مورد ایران عملیاتی کنند؟
تندروهای افراطی در دولت ترامپ خواهان از بین بردن کامل برجام هستند. آنها تلاش می کنند قبل از اینکه قدرت را در ماه نوامبر از دست بدهند به هر وسیله ای برای از بین بردن برجام دست یازند.
این تندروهای افراطی در دولت ترامپ از سوی دیگر با این تصمیم درصدد هستند تا تعهدات چین، روسیه و اروپا ذیل برجام را متوقف کنند.
همانگونه که گفتم این دیدگاه فوق العاده بدبینانه است. من امیدوارم که ایران در این دامی که پهن شده نیفتد.
منبع: خبرگزاری مهر