طرز تهیه روغن دنبه با 8 روش سالم و سنتی برای استفاده در آشپزی

به گزارش مجله سامی، دنبه، چربی سفید و خوشمزه گوسفند، یکی از مواد غذایی سنتی و پرطرفدار در آشپزی ایرانی است که هم طعم بی نظیری دارد و هم منبع غنی انرژی و چربی های سالم است. درست کردن دنبه در خانه ممکن است برای بسیاری از افراد چالش برانگیز باشد، اما با رعایت مراحل ساده و اصولی می توانید دنبه ای نرم، شفاف و خوش طعم تهیه کنید که برای پخت انواع خورشت ها، آش ها و غذاهای سنتی کاملا مناسب است. این راهنمای گام به گام، طرز تهیه روغن دنبه را به صورت کامل و دقیق شرح می دهد تا حتی تازه کارها هم بتوانند برترین نتیجه را بگیرند.

طرز تهیه روغن دنبه با 8 روش سالم و سنتی برای استفاده در آشپزی

1. روغن دنبه بدون بو و با بافت نرم

مواد لازم برای تهیه روغن دنبه

  • دنبه 1 کیلوگرم
  • شیر 1 پیمانه
  • سیب 2 تا 3 عدد
  • ماست 1 پیمانه
  • ماست 1 پیمانه
  • سرکه سفید 1 پیمانه
  • هویج 1 عدد
  • پیاز 2 عدد
  • چوب دارچین به مقدار لازم
  • نمک به مقدار لازم
  • برگ بو به مقدار لازم

طرز تهیه روغن دنبه

مرحله اول: دنبه را خرد کنید

در اولین مرحله از طرز تهیه روغن دنبه، دنبه را به خوبی بشویید و به قطعات کوچک تر حدود سه تا پنج سانتی متر، خرد کنید. برای دستیابی به بافت بهتر و سهولت در پخت پیشنهاد می گردد دنبه خرد شده را به مدت یک ساعت در فریزر قرار دهید تا کمی سفت گردد. این کار علاوه بر سهولت در خرد کردن باعث می گردد دنبه هنگام حرارت دادن یکدست تر آب گردد و کیفیت روغن دنبه بهتر گردد.

نکته: برای سهولت در تهیه روغن، دنبه را می توانید با چرخ گوشت، چرخ کنید.

مرحله دوم: دنبه را حرارت دهید

در دومین مرحله از طرز تهیه روغن دنبه، قابلمه را روی حرارت کم قرار دهید. دنبه های خردشده را داخل آن بریزید و شیر را اضافه کنید. اجازه دهید این ترکیب به مدت یک ساعت روی حرارت کم بماند تا دنبه به آرامی آب گردد و روغن خالص و شفافی به دست آید.

توجه داشته باشید که حرارت ملایم در این مرحله بسیار مهم است؛ زیرا از سوختن دنبه جلوگیری نموده و باعث می گردد روغن دنبه کیفیت و طعم بهتری پیدا کند.

مرحله سوم: ماست و سرکه را اضافه کنید

در سومین مرحله از طرز تهیه روغن دنبه، پس از گذشت یک ساعت از حرارت دهی دنبه، ماست و سرکه را به قابلمه اضافه کنید تا به از بین رفتن بوی دنبه و شفاف تر شدن روغن یاری نمایند. در ادامه به ترتیب پیاز، سیب خرد شده و هویج نصف شده را داخل قابلمه بریزید. این مواد علاوه بر تعدیل عطر و طعم، به بهبود کیفیت و رنگ روغن دنبه هم یاری می نمایند.

در آخر، چوب دارچین، هل، برگ بو و چند حبه سیر را داخل یک پارچه یا توری کوچک ریخته و آن را گره بزنید؛ این کیسه ادویه ای را در قابلمه قرار دهید تا عطر ملایم و مطبوعی به دنبه بدهد.

مرحله چهارم: روغن دنبه را بگیرید

در چهارمین مرحله از طرز تهیه روغن دنبه اجازه دهید تمامی این ترکیبات در قابلمه به مدت چهار تا پنج ساعت روی حرارت ملایم باقی بمانند تا دنبه به طور کامل آب گردد و روغن خالص و طلایی رنگ به دست آید.

پس از سرانجام این زمان، محتویات قابلمه را به یاری یک صافی پارچه ای یا فلزی صاف کنید تا روغن دنبه شفاف و یکدست جدا گردد. در نهایت روغن به دست آمده را در شیشه ای تمیز و دردار بریزید و پس از خنک شدن، آن را در یخچال یا محیط خنک و خشک نگهداری کنید.

2. روغن دنبه با پیاز

روغن دنبه با پیاز یکی از روش های سنتی و پرطرفدار تهیه روغن حیوانی در ایران است که علاوه بر عطر و طعم دلپذیر، خواص تغذیه ای فراوانی هم دارد. در این روش، پیاز به عنوان یک افزودنی طبیعی به کاهش بوی زهم دنبه یاری نموده و روغنی سالم تر و خوش بو به دست می آید.

مواد لازم برای تهیه روغن دنبه با پیاز

  • دنبه 3 کیلوگرم
  • پیاز 3 عدد
  • سرکه 1 پیمانه
  • گلاب 1 پیمانه
  • پوست سیب درختی 150 گرم
  • میخک 1 قاشق چای خوری
  • آویشن کوهی 1 قاشق چای خوری

طرز تهیه روغن دنبه با پیاز

برای تهیه روغن دنبه با پیاز، ابتدا پیاز، دنبه شسته شده، سرکه، آب لیمو، گلاب، پوست سیب، میخک و آویشن را با هم چرخ کنید تا کاملا یکدست شوند. این ترکیب را داخل قابلمه بریزید. قابلمه را روی حرارت کم قرار دهید تا روغن دنبه به آرامی جدا گردد.

در سرانجام، روغن را صاف نموده و داخل ظرف دردار نگه داری کنید. این روش باعث می گردد روغن دنبه شما بوی زهم نداشته باشد و عطر دلنشینی به خود بگیرد.

نکته 1: استفاده از آویشن و میخک اختیاری است.

نکته 2: آبغوره، رب انار و سرکه، برترین جایگزین های آب لیمو در این مرحله محسوب می شوند.

3. روغن دنبه با شیر

روغن دنبه با شیر یکی از روش های محبوب برای گرفتن بوی زهم دنبه و تهیه روغنی خوش عطر و نرم است. ترکیب شیر با دنبه باعث می گردد روغن نهایی طعم ملایم تری داشته باشد و برای پخت و پز سالم بسیار مناسب باشد.

مواد لازم برای تهیه روغن دنبه با شیر

  • دنبه تازه 3 کیلوگرم
  • شیر 1 لیتر

طرز تهیه روغن دنبه با شیر

برای تهیه روغن دنبه با شیر کافی است دنبه ها را خرد نموده و روی حرارت کم قرار دهید. حال به ازای هر سه کیلو دنبه یک لیتر شیر اضافه کنید و بگذارید به آرامی بجوشد تا حجم شیر کاملا تبخیر گردد و تنها روغن زرد و شفاف باقی بماند. این روش علاوه بر کاهش بوی زهم، روغنی خوش عطر و سالم برای پخت و پز به شما می دهد.

نکته: هنگام جوشیدن مخلوط، مراقب باشید ظرف روی حرارت مستقیم قرار نگیرد تا از شلعه ور شدن آن جلوگیری گردد.

4. روغن دنبه با سیب

روغن دنبه با سیب روشی طبیعی و ساده برای گرفتن بوی نامطبوع دنبه است که در عین حال ارزش غذایی آن را حفظ می نماید. ترکیب سیب با دنبه باعث می گردد روغنی سبک تر، خوش طعم تر و مناسب برای انواع غذاهای سنتی به دست آید.

مواد لازم برای تهیه روغن دنبه با سیب

  • دنبه تازه 1 کیلوگرم
  • آب نمک به مقدار لازم
  • نمک به مقدار لازم
  • هل نصف قاشق چای خوری
  • سیب 1 عدد
  • پیاز 1 عدد
  • زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه روغن دنبه با سیب

روغن دنبه با سیب، روشی طبیعی و ساده برای گرفتن بوی نامطبوع دنبه است که در عین حال ارزش غذایی آن را هم حفظ می نماید. ترکیب سیب با دنبه باعث می گردد روغنی سبک تر، خوش طعم تر و مناسب برای انواع غذاهای سنتی به دست آید.

برای تهیه روغن دنبه با سیب باید دنبه های خردشده را 24 ساعت در آب نمک بخیسانید، در ادامه همراه با پیاز، سیب، مقداری آب، زردچوبه و هل در قابلمه (ترجیحا مسی) بریزید. اجازه دهید مخلوط برای ساعاتی بجوشد تا روغن کامل جدا گردد. در سرانجام، روغن زرد و شفاف را صاف نموده و در ظرف شیشه ای نگهداری کنید.

نکته: از هویج یا ترکیبی مساوی از هویج و سیب در این دستور می توانید بهره ببرید.

5. روغن دنبه با سرکه سیب

روغن دنبه با سیب یک روش سنتی و طبیعی برای تهیه روغنی خوش بو و سالم است که به یاری سیب، بوی دنبه کاهش یافته و طعمی ملایم تر پیدا می نماید. این روغن مناسب انواع غذاهای خانگی و پخت وپز سالم است.

مواد لازم برای تهیه روغن دنبه با سرکه سیب

  • دنبه گوسفندی 1 کیلوگرم
  • پیاز 2 عدد
  • ماست 1 فنجان
  • سرکه سیب 1 فنجان
  • هل خردشده 20 عدد
  • گلاب 1 فنجان
  • برگ گشنیز تازه 30 گرم

طرز تهیه روغن دنبه با سرکه سیب

برای تهیه روغن دنبه خانگی خوش عطر، ابتدا دنبه ها را بشویید، به تکه های کوچک تقسیم نموده و چرخ کنید. سایر مواد را به دنبه چرخ شده اضافه نموده و داخل قابلمه مناسبی بریزد، دقت کنید که پیازها خرد نشوند.

قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و مرتب هم بزنید تا روغن دنبه کامل آزاد گردد و محتویات ته نگیرد؛ این فرآیند چند ساعت طول می کشد. در سرانجام، روغن را صاف نموده و داخل ظروف شیشه ای در یخچال نگهداری کنید.

برای کاهش بوی دنبه و افزودن عطری دلنشین می توانید 50 گرم برگ نعناع فلفلی را هم به روغن اضافه کنید و 30 دقیقه روی بخار قرار دهید. روغن را صاف نموده و بهره ببرید. استفاده از سرکه سیب در این روش باعث کاهش بوی دنبه، نرم شدن دنبه و افزایش ماندگاری روغن می گردد، بعلاوه طعم و عطری ملایم و دلپذیر به روغن می بخشد.

6. روغن دنبه با ماست

روغن دنبه با ماست یکی از سریع ترین، راحت ترین و رایج ترین روش های خانگی برای تهیه روغن دنبه سالم و خوش عطر است که بدون احتیاج به مراحل طولانی، روغنی سبک و خوش بو به دست می دهد.

  • دنبه تازه 4 کیلوگرم
  • سرکه 1 کیلوگرم
  • ماست 2 لیوان
  • پیاز 2 عدد
  • هل 1 عدد

طرز تهیه روغن دنبه با ماست

برای تهیه روغن دنبه با ماست، دنبه را همراه ماست، پیاز و هل تازه مخلوط نموده و همه مواد را چرخ کنید. یک لیوان سرکه به ترکیب اضافه کنید و مواد را داخل قابلمه ای مناسب بریزید.

قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و حدود شش ساعت بگذارید بجوشد تا روغن کامل آزاد گردد؛ در سرانجام، روغن را از صافی عبور دهید تا ناخالصی ها جدا شده و روغنی شفاف، سالم و خوش عطر برای استفاده در آشپزی داشته باشید.

7. روغن دنبه با گلاب

روغن دنبه با گلاب یکی از ترکیبات طبیعی و سنتی پرخاصیت است که برای مراقبت از پوست و مو کاربرد فراوانی دارد. این روغن با ترکیب خواص تغذیه ای دنبه و رایحه ملایم گلاب، گزینه ای عالی برای جوانسازی، نرمی و لطافت پوست هم محسوب می گردد.

مواد لازم برای تهیه روغن دنبه با گلاب

  • دنبه تازه 4 کیلوگرم
  • سرکه 4 لیوان
  • ماست 3 لیوان
  • سیب 2 عدد
  • پیاز 2 عدد
  • گلاب 1 لیوان

طرز تهیه دنبه با گلاب

ابتدا دنبه ها را خوب بشویید و به قطعات کوچک خرد کنید. آن ها را داخل قابلمه ای مناسب بریزید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا به آرامی آغاز به آب شدن نمایند. زمانی که مقداری از روغن دنبه خارج شد، ابتدا سرکه را اضافه کنید. پس از چند دقیقه ماست و در ادامه سیب و پیاز خرد شده را داخل قابلمه بریزید. اجازه دهید همه مواد با حرارت کم کاملا بپزند تا روغن دنبه به طور کامل خارج گردد.

در 10 دقیقه سرانجامی پخت، گلاب را به مواد اضافه کنید. توجه داشته باشید که افزودن گلاب در انتهای کار باعث می گردد بوی نامطبوع چربی، کامل از بین برود و روغن شما عطر خوش و ملایمی بگیرد. در سرانجام، مواد داخل قابلمه را از صافی رد کنید تا روغنی زلال، خالص و معطر به دست آورید.

8. طرز تهیه روغن دنبه کشک

طرز تهیه روغن دنبه با کشک روشی سنتی و موثر برای گرفتن بوی نامطبوع دنبه و تهیه روغنی سفید، سبک و خوش عطر است که هم برای پخت و پز و هم برای مصارف درمانی کاربرد دارد.

مواد لازم برای تهیه روغن دنبه با کشک سفید

  • دنبه 3 کیلوگرم
  • کشک 1 لیوان
  • پیاز قرمز 2 عدد
  • سرکه خانگی انگور 1 استکان
  • آب 1 استکان

طرز تهیه روغن دنبه با کشک

در ابتدا، دنبه ها را خرد نموده و داخل قابلمه ای مسی بریزید. در ادامه با افزودن کمی آب، سرکه و کشک تازه، بوی ناخوشایند دنبه را کاملا از بین ببرید. با حرارت ملایم اجازه دهید روغن به آرامی خارج گردد. هر بار کف روی آن را بگیرید تا روغنی شفاف و خالص داشته باشید.

در ادامه می توانید برای افزایش خواص و عطر روغن، پیاز بنفش، سیب یا بِه را فم به ترکیب اضافه کنید. در مرحله نهایی، روغن صاف شده را در ظرف شیشه ای بریزید و در صورت علاقه، چند شاخه رزماری خشک در آن بیندازید تا روغن شما عطر گیاهی و رنگی خاص پیدا کند.

روغن دنبه خانگی با این روش، علاوه بر طعم بی نظیر، برای پخت و پز سالم، پوست، مو و حتی تقویت بدن فوق العاده مفید است.

نکات تکمیلی تهیه روغن دنبه

نکات تکمیلی تهیه روغن دنبه به شما یاری می نماید روغنی خوش عطر، سالم و بدون بوی زهم تهیه کنید و فرآیند آشپزی را راحت تر و ایمن تر انجام دهید. با رعایت چند نکته ساده می توان کیفیت روغن را افزایش داد، ماندگاری آن را طولانی تر کرد و از سوختن یا ته گرفتن مواد جلوگیری نمود. این هدایت ها مخصوص علاقه مندان به آشپزی سنتی و خانگی بسیار کاربردی است.

انتخاب دنبه در تهیه روغن

برای تهیه روغن دنبه با کیفیت، همواره از دنبه تازه و سالم بهره ببرید، زیرا دنبه ای که رنگ شفاف و بوی مطبوع دارد، روغنی خوش طعم و خوش عطر به شما می دهد و کیفیت نهایی محصول را تضمین می نماید.

خرد و چرخ کردن دنبه در تهیه روغن

خرد کردن و چرخ کردن دنبه باعث آزاد شدن سریع تر روغن می گردد و هرچه تکه ها کوچک تر باشند، فرآیند حرارت دادن کوتاه تر و روغن نهایی شفاف تر و با کیفیت تر خواهد بود.

نگه داری روغن دنبه

برای نگهداری روغن دنبه، آن را در ظروف شیشه ای دردار و در جای خنک یا یخچال قرار دهید تا ماندگاری طولانی داشته باشد، بعلاوه این روش از تغییر طعم و بو جلوگیری نموده و روغنی سالم و باکیفیت برای استفاده روزانه فراهم می نماید.

خواص روغن دنبه

روغن دنبه یک منبع طبیعی انرژی و چربی سالم است که به تقویت سیستم ایمنی، بهبود هضم غذا و حفظ سلامت پوست و مو یاری می نماید؛ مصرف متعادل آن بعلاوه می تواند انرژی بدن را افزایش دهد و برای پخت و پز سالم و خوش طعم گزینه ای عالی باشد.

کاربرد روغن دنبه

روغن دنبه کاربردهای متعددی دارد، اما بیشترین استفاده آن در آشپزی سنتی و خانگی است؛ این روغن به علت طعم و عطر ویژه اش، برای سرخ کردن، تفت دادن سبزیجات، پخت انواع خورش ها، کباب ها و حتی تهیه غذاهای محلی مانند کوفته و ته چین گرمساری بسیار مناسب است و باعث خوش طعم تر شدن غذاها می گردد.

سوالات متداول درباره طرز تهیه روغن دنبه

در این بخش به سوالات متداول درباره تهیه روغن دنبه خانگی پاسخ داده می گردد تا روش درست، نکات مهم و کاربردهای آن را به صورت کامل و کاربردی بیاموزید.

1. دنبه تازه چگونه باید باشد؟

سالم و بدون بوی نامطبوع باشد؛ رنگ شفاف و بافتی محکم دارد. دنبه کهنه یا بدبو باعث کاهش کیفیت و بوی نامطبوع روغن می گردد.

2. چرا روغن دنبه بوی زهم می دهد؟

بوی دنبه معمولا به علت کیفیت دنبه یا حرارت زیاد است. استفاده از مواد معطر مانند پیاز، سیب، هل، نعناع فلفلی یا کمی سرکه می تواند بوی بد را کاهش دهد.

3. حرارت دادن دنبه چقدر طول می کشد؟

بسته به روش و مقدار تکه ها، بین سه تا شش ساعت طول می کشد تا روغن کامل آزاد گردد. حرارت باید ملایم باشد و مرتب هم زده گردد تا مواد ته نگیرند.

4. آیا می توانم از شیر، ماست یا آب برای نرم شدن دنبه استفاده کنم؟

بله، افزودن شیر یا ماست باعث نرم شدن دنبه و کاهش بوی بد آن می گردد و روغنی شفاف و خوش عطر به دست می آید.

5. چطور روغن را صاف کنم؟

پس از اتمام پخت، روغن را از صافی یا پارچه نازک عبور دهید تا ناخالصی ها جدا شوند و روغنی شفاف و سالم به دست آید.

6. برترین روش نگهداری روغن دنبه چیست؟

روغن دنبه را در ظروف شیشه ای دردار و در جای خنک یا یخچال نگهداری کنید تا ماندگاری طولانی داشته باشد و طعم و کیفیت آن حفظ گردد.

7. آیا می توانم برای کاهش بوی دنبه برگ نعناع اضافه کنم؟

بله، اضافه کردن 50 گرم برگ نعناع فلفلی و قرار دادن آن روی بخار نیم ساعت، بوی روغن را کاهش داده و عطری دلنشین ایجاد می نماید.

8. آیا دنبه را باید قبل از پخت بشوییم یا بخیسانیم؟

بله، دنبه را بشویید و در روش هایی مانند تهیه با سیب، آن را می توان 24 ساعت در آب نمک بخیسانید تا هم بوی بد کاهش یابد و هم روغن راحت تر آزاد گردد.

9. آیا قابلمه مسی بهتر است؟

بله، استفاده از قابلمه مسی باعث حرارت یکنواخت تر و کیفیت بهتر روغن می گردد، ولی قابلمه های معمولی هم قابل استفاده هستند.

10. چه مواد معطری برای روغن دنبه پیشنهاد می گردد؟

پیاز، سیب، هویج، هل، کاکوتی و نعناع فلفلی برترین گزینه ها هستند و هم بوی بد را کاهش می دهند و هم طعم و عطر روغن را بهتر می نمایند.

11. اگر حرارت زیاد باشد چه اتفاقی می افتد؟

اگر حرارت زیاد باشد، روغن دنبه می سوزد و طعم و عطر آن خراب می گردد؛ بنابراین همواره از حرارت ملایم بهره ببرید و مرتب هم بزنید.

12. پیاز و هویج چه نقشی در تهیه روغن دنبه دارند؟

پیاز و هویج به جذب و کاهش چربی های مضر دنبه یاری می نمایند و روغن سالم تری به دست می آید.

13. چگونه روغن دنبه شفاف و روشن گردد؟

افزودن ماست یا شیر به دنبه باعث شفاف و روشن شدن روغن نهایی می گردد و روغنی خوش طعم و با کیفیت به دست می دهد.

14. سرکه چه تاثیری در روغن دنبه دارد؟

سرکه سیب یا سرکه سفید به کاهش یا از بین بردن بوی نامطبوع دنبه یاری می نماید و روغن را خوش عطرتر و ملایم تر می نماید.

منبع: کتاب کاله
انتشار: 16 مهر 1404 بروزرسانی: 16 مهر 1404 گردآورنده: samitm.ir شناسه مطلب: 2481

به "طرز تهیه روغن دنبه با 8 روش سالم و سنتی برای استفاده در آشپزی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "طرز تهیه روغن دنبه با 8 روش سالم و سنتی برای استفاده در آشپزی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید